Etik Kurul Toplantısı - 26.11.2024 Etik Kurul Başvurusu (Test)
Son Başvuru Tarihi 13.12.2024
Etik Kurul Başvuruları İçin Önemli Hatırlatmalar
- Sorumlu araştırmacı çalışma için çalıştığı kurumdan izin almalıdır. İzinler araştırmacının çalıştığı kurum ve hiyerarşiye göre; Anabilim Dalı Akaedmik Kurul Kararı/ya da AD Başkanı onayı, Fakülte/Enstitü Bölüm Başkanı onayı, Dekan/Müdür onayı, vs. olabilir.
- Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılacak tüm çalışmalar için Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü izni şarttır.
- Sağlık kuruluşları dışında, araştırmanın yapılacağı yerler (okul, yurt, huzurevi, aile sağlığı /toplum sağlığı merkezi, spor salonu, özel kuruluşlar gibi) yerlerin sorumlusundan alınacak resmi uygunluk yazıları da başvuru dosyasına eklenmelidir.
(Devlet okulları için İl Milli Eğitim müdürlüğü izin yazısı, Aile /Toplum Sağlığı Merkezi için İl Sağlık Müdürlüğü gibi.)
- Araştırmanın amacı, yöntemleri çok açık ve detaylı, anlaşılır cümlelerle yazılmalıdır.
- Genel bilgiler araştırmanın amacı ve/veya yöntemleri ile ilgili olmak kaydı ile olabildiğince uzun olmayan metinle açıklanmalıdır.
- Araştırmada örneklem büyüklüğü, güç analizi gibi istatistiksel yöntem ve araçlar detaylı bir şekilde açıklanmalıdır.
- Çalışmalarda mutlaka olgu rapor formları (ORF) hazırlanmalıdır. ORF, araştırma kapsamında varsa, yöntemde kullanılacak ya da tartışılacak; tüm demografik ve muayene bilgilerini, tıbbi dosya kayıtlarını, kullandığı/kullanacağı ilaçları, tüm rutin ya da spesifik laboratuvar sonuçlarını, radyoloji ya da patoloji raporlarını, anket, ölçek sonuç bilgilerini içermelidir. ORF de gönüllü kimlik bilgileri yer almaz. ORF de yer alan bilgilere ait belgelerin nüshaları Etik Kurul tarafından onay alındıktan sonra da istenebilir,
- Çalışmada varsa, elektronik onay belgeleri, ses kayıtları Etik Kurul tarafından onay alındıktan sonra da istenebilir.
- Düzeltme ve/veya eksiklikler araştırmacıya iletildiği tarihten itibaren 60 gün içerisinde giderilmediği takdirde başvuru dosyaları geri çekilmiş kabul edilir.